Sök efter:
Sök
Toggle navigation
Hem
Utgivna nummer
Författare
Prenumerera
Om Biodiverse
Kontakt
Hem
Utgivna nummer
Biodiverse Nr 4 2024
Du läser just nu Biodiverse Nr 4 2024
Ledare: Äter vi upp jordklotet?
Publicerad i
Biodiverse Nr 4 2024
av
TEMA: MÅNGFALD I MATLANDSKAPET
Vi vet att den biologiska mångfalden i världen minskar och vi vet att det beror på vår livsstil. Vi konsumerar resurserna på ett ohållbart sätt och detsamma gäller vår produktion. Vi har genom historien kuvat och förändrat landskapet vilket har minskat livsutrymmet för den vilda mångfalden.
Mångfald i matlandskapet
Publicerad i
Biodiverse Nr 4 2024
av
TEMA: MÅNGFALD I MATLANDSKAPET
Vår produktion och konsumtion av mat är starkt kopplad till den omgivande mångfalden. Vi människor har i alla tider gynnat eller missgynnat den biologiska mångfalden i vår närmiljö beroende på vad som har varit mest önskvärt att äta eller vad som har varit mest värt att producera. Med tiden har vår effektivitet att påverka omgivningen blivit allt större och detsamma gäller också våra metoder att skörda naturens resurser.
Smak för hållbarhet
Publicerad i
Biodiverse Nr 4 2024
av
TEMA: MÅNGFALD I MATLANDSKAPET
På Mångfaldskonferensen 2024 var matproduktion och biologisk mångfald både tema, samtalsämnen och synligt på tallriken. I ett samarbete mellan kockar, bagare och arrangörer blev måltiderna ett verktyg för att lyfta fram hur matval kan påverka den biologiska mångfalden i odlingslandskapet. Gästerna bjöds på ekologiska kulturspannmål, gråärtspaj och naturbeteskött – en meny som fick många att reflektera över vad hållbarhet verkligen kan vara.
Ett mänskligt liv inom planetens näringsbudget?
Publicerad i
Biodiverse Nr 4 2024
av
TEMA: MÅNGFALD I MATLANDSKAPET
Hållbarhet handlar i grunden om att inte extrahera mer än vad systemet kan producera. Det brant sluttande plan som vi nu befinner oss på, där vi människor orsakar förlust av biologisk mångfald, beror på att vi inte bara använt räntan utan knaprat på kapitalet under en lång tid. För att mångfalden av arter, ekosystem och gener ska kunna fortsätta leverera det vi behöver, behövs en samhällsgenomgripande omstrukturering till ett mer hållbart nyttjande. Kunskapen om hur det kan gå till finns redan.
Den osynliga mångfalden
Publicerad i
Biodiverse Nr 4 2024
av
TEMA: MÅNGFALD I MATLANDSKAPET
Förlusten av arter och ekosystem borde ge upphov till krigsrubriker. Men det är förvånansvärt tyst om det, och om de konsekvenser som vi människor står inför. Mångfaldens osynlighet är många gånger dess problem. För hur kan vi bry oss om nåt vi inte ser eller märker av så mycket – även om det är livsviktigt för oss?
Framtidens mat, landskap och mångfald
Publicerad i
Biodiverse Nr 4 2024
av
TEMA: MÅNGFALD I MATLANDSKAPET
Det går att kombinera ambitiösa mångfaldsmål med andra samhällsmål. Det visar ett pågående forskningsprojekt om framtidens mat. Men hur våra framtida matsystem och därmed landskapet kommer att se ut beror på hur samhället väljer att möta de utmaningar vi står inför.
Stadslandskapet och livsmedelsproduktionen
Publicerad i
Biodiverse Nr 4 2024
av
TEMA: MÅNGFALD I MATLANDSKAPET
Historiskt sett har städer i Sverige bidragit till livsmedelsförsörjningen, inte minst under kristider. Hur ser det ut idag och vilka möjligheter och utmaningar finns för att utöka odlingen?
Multifunktionella odlingslandskap?
Publicerad i
Biodiverse Nr 4 2024
av
TEMA: MÅNGFALD I MATLANDSKAPET
Det högutnyttjade åkerlandskapet kännetecknas av stora fält, ensidiga växtföljder och intensiva odlingsformer vilket leder till förlust av biologisk mångfald. Målkonflikterna är många och att ha ett landskap med många nyttor och olika jordbrukssystem med en rik mångfald är viktigt. Detta diskuterades på en session om odlingslandskapets många värden på Mångfaldskonferensen 2024.
Matlandskap, energilandskap – eller både och?
Publicerad i
Biodiverse Nr 4 2024
av
TEMA: MÅNGFALD I MATLANDSKAPET
Produktion av förnybar energi på jordbruksmark innebär nya möjligheter för jordbruket, men också utmaningar. Med nya lösningar och kreativitet går det att producera energi utan att konkurrera med produktionen av livsmedel, och samtidigt stärka biologisk mångfald och ekosystemtjänster.
Mat från hav och inlandsvatten
Publicerad i
Biodiverse Nr 4 2024
av
TEMA: MÅNGFALD I MATLANDSKAPET
Vilken roll spelar fisket i dagens livsmedelsförsörjning, och på vilket sätt kan vi använda resurserna bättre? Det var frågeställningen för sessionen "Sjö och kust – produktion i vattenlandskapet" på Mångfaldskonferensen 2024.
Fladdermöss och biologisk bekämpning
Publicerad i
Biodiverse Nr 4 2024
av
TEMA: MÅNGFALD I MATLANDSKAPET
Intresset kring fladdermöss som naturliga skadedjursbekämpare inom jordbruket har ökat och allt fler studier visar på deras viktiga roll i ekosystemen.
Staden som matproducent – förr och nu
Publicerad i
Biodiverse Nr 4 2024
av
TEMA: MÅNGFALD I MATLANDSKAPET
Idag har stadsodling kommit lite i ropet, och förmedlas som något nytt och innovativt. Men guldåldern för både handelsträdgårdar och fritidsodling i stadsmiljö hade vi för länge sedan, före och under andra världskriget. Att det nu är trendigt igen är ändå en positiv utveckling, för självförsörjning så väl som för biologisk mångfald.