TEMA: SPECIALNUMMER: NY ANTOLOGI OM BIOLOGISK MÅNGFALDDetta nummer av Biodiverse handlar om biologisk mångfald. Det gör förstås alla nummer, men i just detta nummer försöker vi angripa grundfrågan: Vad är egentligen biologisk mångfald? Finns det ett enkelt svar, eller finns det lika många svar som betraktare? Är det ett begrepp som fungerar i praktiken?
Du läser just nu Biodiverse Nr 3 2021
TEMA: SPECIALNUMMER: NY ANTOLOGI OM BIOLOGISK MÅNGFALDHela detta nummer av Biodiverse handlar om den nya antologin om biologisk mångfald och ekosystemtjänster, som publicerades i september 2021 av CBM och Naturvårdsverket. Här kan du läsa förkortade versioner av några av kapitlen i boken. Men först ger vi ordet till de två redaktörerna för antologin, Håkan Tunón och Klas Sandell!
TEMA: SPECIALNUMMER: NY ANTOLOGI OM BIOLOGISK MÅNGFALDBiologisk mångfald som begrepp dök upp på 1980-talet, och etablerade sig snabbt som ett centralt begrepp och forskningsfält. Det fanns ett tydligt behov av att sätta namn på naturens samlade komponenter. Biologisk mångfald är svårt att kvantifiera på grund av dess komplexitet, men den naturvetenskapliga forskningen inom fältet är avgörande för möjligheten att långsiktigt säkerställa dess värden.
TEMA: SPECIALNUMMER: NY ANTOLOGI OM BIOLOGISK MÅNGFALDHur kan vi se på natur och landskap, och vilka skiljelinjer finns det mellan olika perspektiv? Genom en kort historisk översikt och en begreppsapparat ger Klas Sandell i sitt kapitel en bakgrund till och ett verktyg för att förstå olika förhållningssätt till natur och landskap.
TEMA: SPECIALNUMMER: NY ANTOLOGI OM BIOLOGISK MÅNGFALDLandskapet är ett vardagsbegrepp, som ofta jämställs med en vacker vy – men det är så mycket mer. Det är en mosaik av olika delar med olika förutsättningar, olika historia under olika åldrar. Landskapet är också livsviktigt för den biologiska mångfalden, och begreppet öppnar för en djupare förståelse för sambanden i naturen.
TEMA: SPECIALNUMMER: NY ANTOLOGI OM BIOLOGISK MÅNGFALDSverige har ett stort engagemang i havsmiljöarbetet, både nationellt och internationellt. Det innebär att Sverige måste förhålla sig till många regelverk, processer och åtaganden. Ibland kan det internationella arbetet te sig komplext och bli svårstyrt och långsamt. När det internationella arbetet fungerar väl kan det å andra sidan leda till åtgärder som är avsevärt mer effektfulla än motsvarande åtgärder på nationell nivå.
TEMA: SPECIALNUMMER: NY ANTOLOGI OM BIOLOGISK MÅNGFALDDet rättsliga skyddet av den biologiska mångfalden behöver stärkas. Vilka är de rättsliga utmaningarna på miljöområdet, och vilka vägar framåt finns det?
TEMA: SPECIALNUMMER: NY ANTOLOGI OM BIOLOGISK MÅNGFALDAv de 20 mål som Konventionen för biologisk mångfald satte upp till år 2020, har inte ett enda nåtts. Nu är en ny strategi på väg att förhandlas fram, med nya mål – en process som blivit starkt påverkad av coronapandemin. Vilka är de viktigaste komponenterna för ett effektivt genomförande av nya mål?
TEMA: SPECIALNUMMER: NY ANTOLOGI OM BIOLOGISK MÅNGFALDNaturen tog honom från Nederländerna till Sverige. I sin nya roll som chef för SLU Artdatabanken, en organisation inom universitetsvärlden, reflekterar Mark Marissink över nyttan med naturen. Han hoppas att kunskap och gemensamma krafter ska leda till de förändringar som samhället behöver i livsviktiga framtidsfrågor.
TEMA: SPECIALNUMMER: NY ANTOLOGI OM BIOLOGISK MÅNGFALD- Vi är väldigt glada att kunna bjuda in till en riktig Mångfaldskonferens igen, till en dag med intressanta och viktiga möten och samtal. Det säger Håkan Tunón, årets konferensgeneral. Och det blir alltså i år en konferens på plats på Ultuna i Uppsala. Temat för konferensen utgår också den från den nya antologin, och tar det ett steg längre: