TEMA: TAXONOMI OCH MÅNGFALDEN AV ARTERDetta nummer av Biodiverse handlar om taxonomi och artbegreppet. Det kan tyckas vara ett hyfsat enkelt och rättframt tema. Och dessutom associerar de allra flesta begreppen biologisk mångfald och naturvård med just arter, och taxonomi är ju själva läran om att klassificera dessa.
Du läser just nu Biodiverse Nr 2 2024
TEMA: TAXONOMI OCH MÅNGFALDEN AV ARTER”Utan taxonomi kan den biologiska mångfalden varken skyddas eller förstås.”
TEMA: TAXONOMI OCH MÅNGFALDEN AV ARTER
Carl von Linné bedömde att det finns 26 500 arter levande organismer. Idag har runt två miljoner arter organismer beskrivits, varav en miljon är insekter, 350 000 är växter och 100 000 är svampar. Vi vet att detta bara är en bråkdel av alla arter som faktiskt existerar. Den så kallade linneanska kunskapsbristen är stor, men hur stor?
TEMA: TAXONOMI OCH MÅNGFALDEN AV ARTERMed den takt som nya arter beskrivs idag skulle det ta tusentals år att beskriva alla arter som idag är okända. Problemet är att många av dessa också är hotade, och riskerar att försvinna innan de ens hittats. Men det finns olika sätt att öka takten och effektiviteten i arbetet med att hitta och beskriva nya arter.
TEMA: TAXONOMI OCH MÅNGFALDEN AV ARTERAtt urskilja och namnge arter är något som människan ägnat sig åt överallt och i alla tider. Sedan Darwin har vetenskapen rört sig bort från folktaxonomin, och dessa kan ses som två olika system av att ordna kunskap, med olika syften och mål. Men ibland krockar de olika systemen.
TEMA: TAXONOMI OCH MÅNGFALDEN AV ARTERForskningen ger nya kunskaper som förändrar både klassifikation och nomenklatur. Taxonomer är ofta oense om vilka arter som kan urskiljas, vilka namn de ska ha, och hur de bör klassificeras. Från vissa håll varnas för inflation i antalet nya artnamn, medan andra varnar för motsatsen: stagnation i en föråldrad taxonomi.