Du läser just nu Biodiverse Nr 2 2023
TEMA: KULTURPRÄGLAD NATUR OCH BIOLOGISKT KULTURARVLeta efter biologiskt kulturarv i naturen. Besök vår webbsida www.slu.se/kulturarvsbingo (eller använd QR-koden i artikeln) för att läsa mer om de olika tecknen på kulturarv som man kan hitta i naturen. Packa sen en väska med gofika och ge dig ut i skog och mark! Se hur många kulturarvsbingo-rutor du kan kryssa för.
TEMA: KULTURPRÄGLAD NATUR OCH BIOLOGISKT KULTURARVI över 150 år har det funnits en medvetenhet om vikten att bevara kulturminnen i landskapet. Men en missriktad välvilja i de tidiga åren stjälpte snarare än hjälpte. Det har lyckligtvis ändrats. Riksantikvarieämbetet började arbeta med det biologiska kulturarvet långt innan själva begreppet ens fanns.
TEMA: KULTURPRÄGLAD NATUR OCH BIOLOGISKT KULTURARV“If you want to go fast – go alone, if you want to go far – go together” är ett gammalt ordspråk av omtvistat ursprung. Men det är bra! Och kanske särskilt tänkvärt när det gäller arbetet för biologiskt kulturarv och biologisk mångfald genom hållbart sedvanebruk. Skogsstyrelsen tar nya steg inom området, både kultur- och naturvårdare internt och i samverkan med andra aktörer; företagare, forskning, organisationer och andra myndigheter.
TEMA: KULTURPRÄGLAD NATUR OCH BIOLOGISKT KULTURARVTrafikverket arbetar på många olika sätt med att bevara och främja biologisk mångfald längs vägkanter och banvallar. Ett ganska nytt område är biologiskt kulturarv i infrastrukturmiljöer. Förståelse för människans nyttjande av det landskap där väg och järnväg drar fram, är en viktig pusselbit för att kunna värna kulturhistoriska miljöer som även kan vara viktiga livsmiljöer för växter och djur.
TEMA: KULTURPRÄGLAD NATUR OCH BIOLOGISKT KULTURARVMotorsågens ljud ekar i skogsbetet under luckhuggningen. Ett ryalamm hoppar på gravhögarna i naturbetesmarken. Termosarna ångar på filtarna efter fagningen av ängen. Detta är tre olika exempel på skötsel av kulturpräglad natur där jordbrukarstöd och kompetensutveckling kan vara inblandat.
TEMA: KULTURPRÄGLAD NATUR OCH BIOLOGISKT KULTURARVI Sverige, Europa och stora delar av resten av världen, har människor under lång tid vistats i, använt och modifierat naturen nästan överallt. Spåren av människans tidigare aktiviteter finns i form av fasta lämningar, men även i det levande och växande. Det sistnämna, alltså natur som formats av kultur, utgör det vi kallar biologiskt kulturarv.
TEMA: KULTURPRÄGLAD NATUR OCH BIOLOGISKT KULTURARVEtt naturreservat som har kulturpräglad skog kan förlora sina värden utan skötselåtgärder. Men trots det inventeras biologiskt kulturarv sällan inför ett beslut om naturreservat. Genom en inventering av både ekologiska och kulturella aspekter kan reservat få en skötselplan som på allvar tillvaratar syftet med reservatsbildningen.
TEMA: KULTURPRÄGLAD NATUR OCH BIOLOGISKT KULTURARVNaturbetesmarkerna är hotspots för artrikedom i Europa. Många har dock formats av helt andra betesregimer än dagens naturbete. Det finns anledning att modifiera betet i många betesmarker. Det kan göras genom att lära av betesmarkernas hävdhistoria och av de arter som är knutna till dessa marker.
TEMA: KULTURPRÄGLAD NATUR OCH BIOLOGISKT KULTURARVMitt intresse för kulturlandskap inleddes redan i min tidiga barndom då min pappa var biolog och tog med mig ut i naturen. Han var också arkeologiskt intresserad och visade mig bland annat stendösar och gånggrifter. Dock är det en speciell händelse som jag kan se som starten för mitt landskapsintresse.
TEMA: KULTURPRÄGLAD NATUR OCH BIOLOGISKT KULTURARVSocieties and ecosystems have always been subject to change and unbalances. The insurance towards collapse is diversity. Historical ecology’s comprehensive approach offers place-based solutions to our contemporary problems of biodiversity loss and system failure.