Du läser just nu Biodiverse Nr 1 2024
TEMA: ARTSKYDD - MÖJLIGHET ELLER HINDER?Vi har en ganska stark lagstiftning när det gäller artskydd i Sverige. Vi har också många andra redskap som bidrar till ett bra artskyddsarbete, till exempel miljöbedömningar baserat på naturvärdesinventeringar. Trots detta har vi svårt att nå våra miljömål. Vad är det då egentligen som saknas för att artskyddsarbetet ska bli effektivt?
TEMA: ARTSKYDD - MÖJLIGHET ELLER HINDER?I över hundra år har vi haft fridlysta arter i Sverige. Reglerna om fridlysning handlar om att ta hänsyn till de allra mest utsatta arterna. Kunskap i ett tidigt skede om hur olika arter påverkas av vad vi människor gör är viktig för att kunna justera planerade verksamheter i linje med vad bestämmelserna säger.
TEMA: ARTSKYDD - MÖJLIGHET ELLER HINDER?Artskydd medför ofta konflikter. Markägare drabbas genom att inte kunna bruka skogen, och exploatörer får inte igenom angelägna projekt. Ofta sker avgörandet i en domstol. Men det finns ett viktigt steg långt innan domstolen, nämligen dialogen. Är dialog en möjlig väg framåt, och hur ska den i så fall genomföras?
TEMA: ARTSKYDD - MÖJLIGHET ELLER HINDER?Det är inne att kompensera och restaurera och att flytta arter och konstruera nya habitat på bättre platser. Exploateringstrycket är hårt och ekologisk ingenjörskonst är det nya modeordet. Men fungerar det i praktiken? Kan vi lösa artskyddet genom att flytta runt arter och biotoper?