TEMA: EN GLOBAL RÄDDNINGSPLAN FÖR BIOLOGISK MÅNGFALDDen 28 april 1999 beslutade Sveriges riksdag om miljömålssystemet, vilket idag inkluderar sexton miljökvalitetsmålen och ett generationsmål:
”Det övergripande målet för miljöpolitiken är att till nästa generation lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta, utan att orsaka miljö- och hälsoproblem utanför Sveriges gränser”. Kanske ett av de mest ambitiösa politiska beslut som någonsin har fattats och ett steg mot att vända utarmningen av vår natur.
Du läser just nu Biodiverse Nr 1 2023
TEMA: EN GLOBAL RÄDDNINGSPLAN FÖR BIOLOGISK MÅNGFALDFör fyra år sedan började parterna arbeta för att ta fram ett nytt ramverk för biologisk mångfald, med målet att ta beslut i oktober, 2020 i Kunming, Kina. Det blev en mycket längre väg till färdigt beslut än vad någon kunde tänka sig. Här ger Charlotta Sörqvist och Mette Svejgaard på Klimat- och näringslivsdepartementet sin syn på förhandlingsprocessen och resultatet.
TEMA: EN GLOBAL RÄDDNINGSPLAN FÖR BIOLOGISK MÅNGFALDEn konvention är en mellanstatlig överenskommelse, som syftar till att hantera ett gemensamt problem. När konventionen om biologisk mångfald kom till var det gemensamma problemet den tilltagande förlusten av biologisk mångfald, och därmed den globala utarmning¬en av de naturtillgångar som försörjer alla människor.
TEMA: EN GLOBAL RÄDDNINGSPLAN FÖR BIOLOGISK MÅNGFALDDet nya ramverk som antogs vid COP15 innehåller en strategisk plan för konventionen, med en vision och mål till 2050, en mission och åtgärdsmål till 2030, och beslut om processer för genomförandet.
TEMA: EN GLOBAL RÄDDNINGSPLAN FÖR BIOLOGISK MÅNGFALDMÅL A+1-8: Mål A i det nya ramverket anger det tillstånd den biologiska mångfalden ska uppnå senast år 2050, med avseende på både ekosystem, arter och genetisk variation. Ekosystemens motståndskraft och ekologiska kvaliteter ska vara bevarade, eller restaurerade i områden som varit utarmade.
TEMA: EN GLOBAL RÄDDNINGSPLAN FÖR BIOLOGISK MÅNGFALDMÅL B+9-12: Ramverkets andra långsiktiga mål fokuserar på att människans användning av den biologiska mångfalden måste ske på ett hållbart sätt. Det kommer från insikten att det inte bara går att bevara natur för att vi ska kunna stoppa förlust av viktiga värden. Minst lika viktigt är att jord- och skogsbruk, fiske, infrastruktur och annat inte utarmar ekosystemen.
TEMA: EN GLOBAL RÄDDNINGSPLAN FÖR BIOLOGISK MÅNGFALDMÅL C+13: Mål C och åtgärdsmål 13 är relaterade till CBD:s tredje syfte, rättvis nyttodelning från användningen av genetiska resurser. Detta är även implementerat med Nagoyaprotokollet som trädde i kraft 2014. Mål C och åtgärdsmål 13 är dock bredare i sin omfattning än Nagoyaprotokollet.
TEMA: EN GLOBAL RÄDDNINGSPLAN FÖR BIOLOGISK MÅNGFALDNumera finns stora mängder genetisk information i databaser. De länder som har värdefulla genetiska resurser vill få del av nyttan sådan information kan utgöra. I det nya globala ramverket finns därför ett beslut om att även användning av digital information om genetiska resurser ska bli föremål för nyttodelning.
TEMA: EN GLOBAL RÄDDNINGSPLAN FÖR BIOLOGISK MÅNGFALDMÅL 14-17+21: I alla politiska beslut behöver världens länder nu ta hänsyn till perspektivet med biologisk mångfald, för att det ska kunna gå att vända de negativa trenderna. Företag och hela den finansiella sektorn måste också redovisa hur deras verksamhet påverkar arter och ekosystem.
TEMA: EN GLOBAL RÄDDNINGSPLAN FÖR BIOLOGISK MÅNGFALDMÅL 22+23: Det nya ramverket innebär en stärkt roll för urfolk och lokala samhällen, jämställdhet och mänskliga rättigheter.
TEMA: EN GLOBAL RÄDDNINGSPLAN FÖR BIOLOGISK MÅNGFALDEn kedja är som bekant inte starkare än sin svagaste länk, vilket kan sägas gälla även för globala ramverket. En viktig orsak till att Aichimålen inte nåddes var att det inte fanns någon effektiv mekanism för uppföljning. Därför utvecklades under COP-15 ett övervakningsramverk och uppföljningsmekanismer för genomförandet av målen i det nya ramverket.
TEMA: EN GLOBAL RÄDDNINGSPLAN FÖR BIOLOGISK MÅNGFALDDe nya målen för biologisk mångfald inom Kunming-Montreal-ramverket är lite skarpare, lite mer konkreta än tidigare. Inte minst ställs det större krav på uppföljning och rapportering. Det finns därmed goda förutsättningar att förverkliga de intentioner som världens samlade länder ger uttryck för. Nu är alla väsentliga verktyg framlagda, och det är dags att börja göra jobbet.
TEMA: EN GLOBAL RÄDDNINGSPLAN FÖR BIOLOGISK MÅNGFALDTvå år senare än planerat och efter tuffa förhandlingar har vi nu en global handlingsplan för den biologiska mångfalden med det övergripande målet att ”stoppa och vända förlusten av biologisk mångfald till 2030”. Att det nu finns ett gemensamt mål för naturen, motsvarande 1,5 gradersmålet för klimatet, är viktigt. Det ger tydlig riktning för agerande från alla samhällets aktörer och håller länder ansvariga.
TEMA: EN GLOBAL RÄDDNINGSPLAN FÖR BIOLOGISK MÅNGFALDVärlden har ett nytt ramverk för arbetet med att rädda och stärka den biologiska mångfalden, grunden för vårt liv och välstånd. Men hur behöver nu Sverige arbeta för att de åtaganden som vi gjort verkligen efterlevs? Här är Torbjörn Ebenhards analys.