TEMA: DET ELEKTRIFIERADE LANDSKAPETDet tillämpade forskningsprogrammet Vindval, som startades 2005, fasas nu ut och ge plats för nya initiativ tas för att studera elsystemet i sin helhet.

Vindval är ett tillämpat forskningsprogram om vindkraftens påverkan på människor, natur och miljö. Vindval startades 2005 och har genomförts i samarbete mellan Energimyndigheten och Naturvårdsverket, med syftet att underlätta processerna kring planering och tillstånd för vindkraftsanläggningar i Sverige. Programmet har omfattat drygt 50 forskningsprojekt och ett stort antal aktiviteter såsom konferenser och seminarier runt om i landet. Fokusområden har varit påverkan på marint liv, fåglar och fladdermöss, däggdjur på land, människors intressen samt planeringsfrågor.

Vid det här laget har vi nått en punkt där vindkraft i Sverige är en är en mogen källa för kraftproduktion och de nya utmaningarna är av ett annat slag. Därför ska Vindval fasas ut och nya initiativ tas för att studera elsystemet i sin helhet och svara på frågor som: Hur kan miljöpåverkan från olika energimixar beskrivas och jämföras? EU:s klimatpaket, Fit for 55, omfattar bland annat direktivet om förnybar energi – vad innebär det för svensk del?

Konferens blickar framåt

Dessa ämnen kommer att utforskas på en heldagskonferens den 7 november. Dels redovisas och diskuteras resultaten och erfarenheterna från Vindvalstiden. Dels utforskas möjliga sätt att ta itu med de kommande frågorna, hur forskningen kan bidra, och hur beslutsfattare kan hitta miljöeffektiva och hållbara vägar i den pågående energiomställningen.

Konferensen äger rum på Naturvårdsverket i Stockholm, med möjlighet att delta digitalt.

 

Text: Åsa Elmqvist, programsekreterare för Vindval, & Kerstin Jansbo, programchef för Vindval, Naturvårdsverket