Fétärna (Gygos alba monte)
Foto: Håkan Tunón
TEMA: TURISMAllt fler resebolag satsar på ekoturism och naturresor av olika slag, men de riktigt stora företagen är ofta kvar i charterturism utan särskild miljöhänsyn. Många länder har också insett vilken resurs bevarade naturvärden utgör i konkurrensen om penningstarka, naturhungriga turister.

Seychellerna, en önation i Indiska oceanen, har förstått sambandet. Sedan flera år begränsas antalet turister som får komma dit. Hotellen får inte ha fler än 200 rum och aldrig byggas högre än kokospalmerna. Hotellen göms bakom vajande palmblad. Många av turisterna på Seychellerna letar sig från huvudön Mahé vidare över till grannöarna.

Coco de mer – havets kokosnöt

På grannön Praslin ligger nationalparken Valée de Mai – en av de få platser där dubbelkokosnöten växer naturligt. Dubbelkokosnöten som man tidigare trodde hade sin hemvist på havets botten. I dalgången återfinns också ett tiotal andra endemiska (som inte förekommer någon annanstans i världen) träd och palmer, samt en endemisk ras av mindre vasapapegoja. Inträdet (ca 80 kr) till parken går till skötseln av denna speciella dal.

Köpt ö bevarar fåglar

Väster om Praslin ligger öarna Cousin och Cousine. Cousin är numera ett naturreservat eftersom BirdLife International (en internationell fågelskyddsorganisation) köpte ön 1968. Insatsen gjordes för att rädda de kvarvarande 26 seychellersångarna, som hade ön som enda hemvist. Världspopulationen består idag av närmare 3 000 fåglar. Ytterligare några sällsynta endemiska fåglar finns på ön, t ex dayaltrast. Av totalt 80–90 dayaltrastar i världen finns runt 30 på Cousin. Annars är det antalet häckande sjöfåglar som lockar besökare. Nästan hundratusen par noddytärnor och fétärnor häckar på ön. Detta gör att ön dessutom är en av världens reptiltätaste områden med mängder av ödlor, främst seychelleräggskinkar och seychellerskinkar, som lever av fågelägg och ungar samt fåglarnas matrester. Ön hålls noggrant fri från råttor, som orsakar stora problem på andra håll i önationen. Bara ett visst antal besökare är tillåtet och endast på vissa dagar. Man betalar en besöksavgift för öns skötsel.

Råttgift räddar fåglar

Nordost om Praslin ligger ön Curieuse, som tidigare varit mest känd för sitt leprasjukhus. Idag är den en av de öar i Seychellerna som har en stor population av jättesköldpaddor. Dessa är just nu infångade i hägn eftersom man för närvarande genomför ett intressant naturskyddsprojekt. Man sprider råttgift med helikopter över ön för att sedan kunna plantera ut hotade småfåglar utan att behöva riskera att råttor äter upp ägg, ungar eller ruvande fåglar.

Fotomodeller och flugsnappare

Söder om Praslin ligger La Digue – en granitö med mycket speciella klippor, som ofta används vid modefotograferingar. På de nordvästra delarna av ön förekommer en endemisk svart paradisflugsnappare, som bara häckar i skogar med takamakaträd. Idag finns endast 150–200 paradisflugsnappare kvar eftersom en dödlig sjukdom härjar bland takamakaträden. För att undvika vidare spridning av sjukdomen är det belagt med höga böter att utan tillstånd transportera takamakaved på och mellan öarna.

Undervattensliv

Vattnen runt öarna är fiskrika och har åtminstone tidigare haft utbredda korallrev. Efter El Ninõs härjningar för tre år sedan håller de nu på att växa upp igen, och det finns en mängd färggranna fiskar på lagom snorklingsdjup. På djupare vatten kan man med lite tur se världens största fisk, valhajen. Många hotell arrangerar snorklings- och dykresor till lämpliga fiskrika korallrev. Man får då njuta av undervattenslivet samtidigt som man får information om vilket skört ekosystem det utgör.

Ömsesidig nytta

Utan en lockande miljö och en rikedom av endemer skulle Seychellerna idag bara vara ett sol-och badresmål i mängden. Tack vare arbetet med att försöka hålla flora och fauna i någorlunda bra skick lockar man till sig naturturister, som kan få en mängd spännande upplevelser samtidigt som de bidrar ekonomiskt till bevarandet av öarnas växt-och djurliv.