TEMA: TAXONOMI OCH MÅNGFALDEN AV ARTERDe tre termerna taxonomi, klassifikation och systematik används idag mer eller mindre utbytbart, eller åtminstone med stort överlapp. För en praktiserande taxonom går det inte att separera de olika verksamheterna. Om man ändå vill se en skillnad mellan dem så fokuserar systematiken på den evolutionära släktskapen mellan olika taxa, medan taxonomin avgränsar, beskriver, namnger och klassificerar taxa. Jag har valt att fokusera på det senare i detta temanummer om taxonomin, och väldigt mycket av innehållet handlar om arten, som en fundamental enhet för den biologiska mångfalden. Nedan följer ytterligare förklaringar av olika termer som förekommer i de olika artiklarna.

ARTBEGREPP

En definition av artkategorin som talar om vad en art är. Vissa artbegrepp, men inte alla, anger också kriterier för hur arter kan avgränsas från varandra.

ARTEPITET

Andra ordet i ett vetenskapligt artnamn. Första ordet är släktets namn, och tillsam­mans bildar de artnamnet.

ARTKATEGORI

Den klass av taxonomiska kategorier som rymmer arttaxa, det vill säga taxa som givits rangen art.

ARTPROBLEMET

Det teoretiska och praktiska problem som uppstått som en följd av att artkategorin är svår att definiera, vilket givit upphov till många olika artbegrepp, som ger olika artavgränsningar och klassifikationer.

ARTTAXON

Ett taxon som givits rangen art.

BIBLIOMETRI

Statistisk analys av publikationer som böcker, artiklar och andra kommunikations­media, genom exempelvis citeringsanalys och forskningstidskrifters påverkansfaktor.

BIOINFORMATIK

En tvärvetenskaplig disciplin där algoritmer för analys av biologiska data utvecklas.

EPONYM

En person som fått ge namn åt en förete­else eller en uppfinning. Även företeelsen eller uppfinningen kallas eponym, det vill säga namnet är också en eponym.

EUKARYOTER

En av de tre domäner som organismer delas in i enligt modern systematik. En eukaryot är alla celler eller organismer med en definierad cellkärna. Övriga domäner är prokaryoter (bakterier och arkéer) och virus.

FOLKTAXONOMI

Hur folk utanför den vetenskapliga domä­nen avgränsar och klassificerar levande organismer.

FYLOGENI

Ett taxons evolutionära historia. Ett fylo­genetiskt träd visar dess släktskap med andra taxa.

HOMONYM

Ett namn som har flera olika betydelser, till exempel två helt obesläktade arter. Bara för den ena arten är då namnet giltigt.

KRYPTISKA ARTER

Oupptäckta arter som är morfologiskt mycket lika andra, redan beskrivna arter. Ofta behövs genetiska studier för att avgränsa sådana arter.

LOGISK INDIVID

I filosofisk mening ett rumsligt och tids­mässigt avgränsat ting, som inte kan definieras baserat på sina egenskaper. Exempel är levande organismer eller grupper av organismer, som en växtcell, en människa (Charles Darwin till exempel), en kungaätt, eller en art. Alla logiska individer är verkliga, ej konstruerade av människan.

MORFOLOGI

Läran om kroppsliga egenskaper och krop­pens uppbyggnad.

NOMENKLATUR

I detta sammanhang, vetenskaplig namn­givning av taxa.

PROTISTER

Enkla, oftast encelliga, eukaryota organis­mer som varken är svampar, växter, eller djur, till exempel protozoer.

RANG

Nivå i den taxonomiska hierarkin, till exem­pel art, släkte, familj eller ordning. Varje rang motsvaras av en taxonomisk kategori, som rymmer taxa.

REPRODUKTIV BARRIÄR

Faktorer som förhindrar parbildning, till exempel skillnader i läten, utseende eller beteende, eller som förhindrar befruktning av ägg, eller minskar avkommans fertilitet eller livskraft.

SYNONYM

Vetenskapligt namn som publicerats, men som i dagsläget inte betraktas som giltigt för något taxon. En sådan synonym kan inte användas utbytbart med ett giltigt namn.

TAXON

Plural taxa. En namngiven grupp av orga­nismer, på någon nivå i den taxonomiska hierarkin, till exempel art, släkte eller familj.

TAXONKONCEPT

En specifik avgränsning av ett taxon, som pekar ut vilka populationer som ingår. Ofta är olika taxonkoncept delvis överlappande, och flera olika taxonkoncept kan ha samma namn. Ett exempel är Giraffa cameloparda­lis, som kan omfatta antingen alla giraffer i hela Afrika, eller enbart vissa populationer av giraffer i centrala och östra Afrika.

TRIVIALNAMN

Ett icke vetenskapligt namn, till exempel artnamn på svenska eller engelska.

UNDERART

Geografiskt skilda populationer av samma art som uppvisar vissa skillnader i egen­skaper, men som inte anses vara isolerade genom reproduktionsbarriärer.

 

Text: Torbjörn Ebenhard, forskningsledare, CBM