Året 2009 är av WWF, Svenska Naturskyddsföreningen och CBM utropat till Sälgens år i en gemensam satsning för att lyfta detta unika träd från sly i kulturlandskapets bakgård till en ekologisk paradföreställning i biologins finrum. Varje sälg är en biologisk skattkammare som myllrar av liv under hela sin levnad. Bara eken kan tävla med sälgen om tätplaceringen som den artrikaste organismen i Sverige. I hansälgens blommor finns också livets viktigaste frukost för de tidiga vårinsekter som yrvaket börjar surra redan i mars, då vintern fortfarande i stora delar har sitt grepp om landskapet.
I takt med det moderna jord- och skogsbrukets omläggning har sälgen minskat dramatiskt överallt i Sverige, eftersom den numera inte anses ha så stor betydelse, varken ekonomiskt eller praktiskt. Men när sälgen, som är paraplyart för tusentals andra organismer, minskar, blir också alla arter som är gäster hos sälgen hemlösa. Det är både insekter, fåglar och större däggdjur som drabbas. Kanske är det värst för de solitära bin som flyger tidigt på våren och har sälgpollen som sin enda näringskälla.
Under Sälgens år riktas strålkastarljuset mot sälgen i föreläsningar, ny information på hemsidor och i färggranna broschyrer. Men framför allt firas sälgen och dess ekologiska betydelse i en nyskriven bok av entomologen Bengt Ehnström, som med uppriktig nyfikenhet tar med läsaren i närkamp med gnagande skalbaggar, spinnande fjärilslarver, surrande bin, hackande spettar och hornfejande råbockar. Sälgens livscykel är lång och dynamisk och följs av en lång rad passagerare som löser av varandra medan trädet växer och åldras. När sälgen slutligen dör är den ännu rik på exotiska personligheter som kamelsteklar, plattnosbaggar och stubbhornsoxar vilka lever kvar i trädet under lång tid.