Tillgång till genetisk variation är en förutsättning för ett framtida bärkraftigt jord- och trädgårdsbruk. Nordiska Genbanken (NGB) är ett regionalt centrum för bevarande och utnyttjande av växtgenetiska resurser. Den bildades 1979 och är belägen i Gamla hovbeslagsskolan i Alnarp. NGB lyder under Nordiska Ministerrådet och har elva anställda.
NGB tar långsiktigt bevarandeansvar för nordiska kulturväxter och deras vilda släktingar. För att växtmaterialet ska vara av värde, måste det emellertid vara väl beskrivet och utvärderat. Denna mycket viktiga del av genbankens åtagande sker i samarbete med ett flertal experter vid nordiska institutioner och växtförädlingsföretag.
Allt material och all information ställs till fritt förfogande för växtförädlare, växtforskare och annan seriös användning. NGB lämnar också stöd till nordiska projekt, som rör utnyttjande och förädling av kulturväxter. En del av projekten är av s.k. ”prebreeding”- karaktär, en typ av förberedande växtförädling, där primitivt material bearbetas i syfte att överföra värdefulla egenskaper till modernt material.
Utöver det nordiska engagemanget deltar NGB i internationellt samarbete rörande bevarande och nyttjande av växtgenetiska resurser inom organisationer som FAO och IPGRI, se Biodiverse nr 2/96, samt inom EU:s program för genetiska resurser.
NGB deltar även i internationellt utvecklingsarbete och medverkar bl.a. sedan många år vid uppbyggnad av en regional genbanksverksamhet i några länder i södra Afrika. Detta finansieras av de nordiska biståndsorganen. Ett liknande projekt drivs inom ramen för Nordiska Ministerrådets närområdesprogram i de baltiska länderna.