Alla beskrivna arter har ett vetenskapligt namn, och många har också trivialnamn på andra språk, till exempel svenska. Systemet att namnge arter kallas nomenklatur. Det är inte en vetenskap i sig, men det finns regler, så kallade koder, för hur vetenskapliga namn ska myntas. Varje art ska ha ett unikt namn, och största möjliga stabilitet ska råda i namngivningen. Koderna är inte lagstiftning, utan överenskommelser inom vetenskapliga organisationer. De fem koderna täcker alla organismer, från däggdjur till virus.
När en ny art beskrivs ska namnet publiceras tillsammans med artens beskrivning, och ett exemplar ska utses till namnbärande typ för arten, och deponeras i ett museum. Exemplarets fyndort ska också anges. Vetenskapliga artnamn består av två ord: Släktnamnet (Panthera) är ett substantiv medan artepitetet (leo) ofta är ett adjektiv, men ibland ett substantiv. Det är båda orden tillsammans som utgör artnamnet: Panthera leo. Ofta har en och samma art fått flera olika namn, av olika forskare. Då är det äldsta namnet som har prioritet, och övriga namn betraktas som juniora synonymer. Ordet synonym betyder inte att de olika namnen är fritt utbytbara; det är det seniora namnet som är det giltiga. På samma sätt händer det att olika arter fått samma namn (homonym) av olika auktorer. Då är det den art som namngavs först som får behålla det namnet, medan arten som beskrevs senare måste få ett nytt namn.
De ord som används i vetenskapliga namn har oftast en betydelse, och auktorerna försöker använda ord som är passande, för att till exempel beskriva artens utseende eller varifrån den kommer. Ibland hedrar namnet en person (patronym eller eponym), antingen en verklig person, levande eller historisk, eller en påhittad figur ur mytologi, film eller litteratur.
Lagt kort ligger – för det mesta
Reglerna för vetenskaplig namngivning tillåter inte att ett namn ändras på grund av att det skulle vara olämpligt eller stötande. Det finns exempel på arter som har helt ”felaktiga” namn på grund av rena misstag, som när ursprunget för olika insamlade exemplar förväxlats. Vesslan Mustela africana lever i Sydamerika, trots namnet. Så länge som det ursprungliga namnet är korrekt grammatiskt konstruerat och publicerat så kan det inte ändras. Ordens betydelse är helt underordnat värdet av en tydlig ”etikett” som aldrig ändras. Det betyder dock inte att ett namn aldrig ändras. Ny taxonomisk kunskap leder ofta till namnändringar, till exempel om en art flyttas från ett släkte till ett annat, eller för att en art delas upp i flera, eller att två arter slås ihop. Olika taxonomer kan göra olika bedömningar av var gränserna går mellan olika arter, och även om de använder samma artnamn, kan innebörden vara olika (olika taxonkoncept). De vetenskapliga namnen är därmed inte så unika och specifika som man skulle önska.
Utanför vetenskapens domäner föredras artnamn på landets eget språk, så kallade trivialnamn. Det finns inga officiella regler för hur sådana namn ska konstrueras eller användas, annat än vanliga skrivregler, som kan variera mellan olika länder. Vem som helst kan konstruera nya svenska artnamn, eller ändra på de befintliga. Det är användarna av namnen som bestämmer vilka namn som blir de vedertagna, och detta kan ändras över tid. Historiskt uppstod artnamnen lokalt, i en muntlig tradition, kopplat till människans relationer till arterna, och samma art kunde ha många olika namn i olika landsändar. Historiskt fanns i Sverige ingående kunskaper om exempelvis fågellivet bland bönder, torpare, renskötare, jägare och fiskare. De skapade folkliga artnamn. Det har dokumenterats minst 3000 olika svenska fågelnamn. De flesta svenska fågelnamn som nu är i bruk är dock relativt unga, mindre än 200 år gamla. Många svenska artnamn myntades när utländska bokverk översattes, till exempel den tyska Brehms Tierleben (Djurens liv, i olika upplagor 1874-1955).
I nutid har kretsen av namngivare utökats väsentligt. Det är översättare och skribenter i alla former av media som sätter nya namn, och artentusiaster som fågelskådare, herpetologer, entomologer och botaniker, både professionella och amatörer. Det har uppstått en viss namnförbistring, eftersom nya namn sätts på arter som sedan gammalt haft svenska namn, och i olika sammanhang sätts olika nya namn på samma arter. Olika intressentgrupper i Sverige har tagit fram listor med rekommenderade artnamn, för olika djur- och växtgrupper. BirdLife Sverige har till exempel en lista med svenska artnamn för alla världens fåglar, och BatLife Sverige håller på att ta fram en namnlista över alla fladdermusarter.
Namnen väcker känslor
För många användare av både vetenskapliga namn och trivialnamn är det viktigt vad orden betyder, eftersom de signalerar något om arten. Namnet kan skapa en relation och känslor, som kan ha konsekvenser för hur arten betraktas och hanteras, inte minst hur mycket folk vill engagera sig i artbevarandet. Av den anledningen har många nya artnamn föreslagits, till exempel att på engelska ändra späckhuggarens namn från killer whale till orca. Namngivningen har också konsekvenser för det vetenskapliga arbetet. Det har blivit populärt att sälja namnrättigheter till företag i utbyte mot stöd till taxonomisk forskning eller naturvård. I en auktion betalade online-kasinot GoldenPalace.com 650 000 dollar för namnet Callicebus aureipalatii, och pengarna gick till skyddade områden i Bolivia.
Text: Torbjörn Ebenhard, forskningsledare, CBM
Exempel på arter som fått uppseendeväckande namn
NAMN SOM HEDRAR FAKTISKA PERSONER:
- Spindeln Balmaceda abba, artistgruppen ABBA
- Bromsen Scaptia beyoncae, artisten Beyoncé
- Grodan Pristimantis gretathunbergae, aktivisten Greta Thunberg
NAMN SOM HEDRAR FIKTIVA PERSONER:
- Steklarna Shireplitis bilboi, S. frodoi & S. samwisei, hobbitarna Bilbo, Frodo och Sam från Sagan om ringen
- Fossila däggdjuret Oxyprimus galadrielae, alvdrottningen Galadriel i Sagan om ringen
NAMN SOM HEDRAR FÖRETAG & ORGANISATIONER:
- Lemuren Microcebus danfossi, företaget The Danfoss Group
- Geckoödlan Gekko scientiadventura, TV-programmet Abenteuer Wissen
NAMN SOM ANSPELAR PÅ UPPTÄCKTEN OCH DESS VEDERMÖDOR:
- Spindeln Gamasomorpha insomnia, efter beskrivarens sömnlösa nätter då han försökte separera artkaraktärer från inomartsvariation
- Stekeln Aha ha, uttrycker upptäckarglädjen
- Stekeln Oxybelus cocacolae, anger vad beskrivaren drack när han upptäckte stekeln
NAMN SOM ÄR MER ELLER MINDRE TRÄFFANDE BESKRIVNINGAR:
- Spindeln Heteropoda hippie, hanen har långhåriga ben
- Spindeln Eriovixia gryffindori, har hattformad bakkropp (se bilden ovan)
- Stekeln Verae peculya, anses vara “very peculiar”
NAMN SOM UTTRYCKER BLANDADE KÄNSLOR:
- Skalbaggssläktet Foadia, FOAD (”fuck off and die”)
- Stekeln Pison eu, “piss on you”
- Kvalstret Afropolonia tgifi, “thank God it’s Friday”