Vårt traditionella jordbrukslandskap är centralt för att bevara biologisk mångfald, men det moderna jordbruket har medfört förändringar som bidragit till en utarmning av mångfalden. Detta hotar de ekosystemtjänster som naturbetesmarker och deras biologiska mångfald kan bidra med.
Sverige har i tusentals år haft betesdjur som en integrerad del av matproduktionen, vilket har format landskap med en variation av åkrar, ängs- och betesmarker och skog. Våra svenska ängar och betesmarker är idag bland de artrikaste miljöerna i världen. Genom att bibehålla brukandet av naturbetesmarkerna som en del i ett modernt jordbrukssystem ökar möjligheten att producera mat på ett hållbart sätt och samtidigt gynna biologisk mångfald och ekosystemtjänster.
Naturbetesmarkerna genom historien
Naturbetesmarkernas funktion som grundläggande ekosystemresurs för jordbruket utvecklades och bestod under tusentals år.
De naturbetesmarker och slåtterängar som är dagens värdekärnor för natur- och kulturmiljövård utgör de sista resterna av de naturliga fodermarker som tidigare dominerat odlingslandskapet i stora delar av Europa. Dessa marker har formats av ett jordbruk som till stor del byggde på lokal näring och energi.
Exakt hur mycket betesmark vi haft i Sverige är dock svårt att reda ut eftersom bara bynära hagar, inte bete på utmarken, visas i historiska kartor. Även dagens areal naturbetesmark är svår att uppskatta, eftersom olika källor anger olika siffror; men en uppskattning från Jordbruksverket är på åtminstone en halv miljon hektar. Det innebär att mer än 95 procent av naturbetesmarken försvunnit i Sverige sedan mitten av 1800-talet. Renskötselns nyttjande har däremot fortsatt, och de största naturbetesmarkerna i Sverige, och säkert bland de största i Europa, finns idag därför i de skandinaviska fjällen.
Biologisk mångfald i naturbetesmarker
Bete som ingår i vår jordbruksproduktion kan antingen ske på naturbetesmark eller kultiverad betesmark. Naturbetesmarker i norra Europa är till största delen människoskapade och hålls idag öppna med hjälp av olika slags boskapsskötsel. Kultiverad betesmark är bete på före detta åkermark som nu används för permanent bete eller vall med efterbete. Medan kultiverad betesmark ofta har låg biologisk mångfald, kan naturbetesmark hysa en mycket hög mångfald som är starkt kopplad till dess historiska hävd.
Både trampet och själva avbetningen bidrar till att högväxta och konkurrensstarka arter hålls tillbaka, överetablering av buskar och träd bromsas samt att förnatjockleken begränsas. I det historiska jordbruket återfördes mycket lite näring till naturbetesmarken eftersom all gödsel behövdes på åkrarna. Betesmarken blev därmed näringsfattig, vilket ytterligare håller vegetationen lågväxt och därmed artrik. En typisk betesmarksflora domineras av arter som är anpassade till dessa förhållanden.
Flera djurgrupper är också knutna till naturbetesmarkernas halvöppna vegetation och rika flora. Många insekter gynnas av en hög mångfald av blommande örter, exempelvis växt-, nektar- och pollenätande arter.
Den starka kopplingen mellan nyttjandeform och biologisk mångfald innebär att skötseln av en viss naturbetesmark idag behöver efterlikna det historiska nyttjande som format naturtypen om man vill bevara den historiska biologiska mångfalden. Bete är inte bara bete, utan kan utformas på olika sätt, med olika effekt på ekosystemet. Särskilt viktigt är tidpunkt och mellanårsvariation i bete, djurslag, betesintensitet och andra skötselaktiviteter, som buskröjning, tillfällig upplöjning och bränning, samt inslaget av träd och buskar.
Ekosystemtjänster från naturbetesmarker
Medan naturbetesmarkernas betydelse för den biologiska mångfalden är välkänd sedan länge, är deras potentiella bidrag till viktiga ekosystemtjänster mindre känd. Ett antal av de ekosystemtjänster vi behöver i jordbrukslandskapet är direkt relaterade till aspekter av biologisk mångfald, såsom pollination och biologisk kontroll av skadegörare, men även det som ibland kallas kulturella ekosystemtjänster, som vår upplevelse av landskapen.
Förutom de tjänster som är direkt relaterade till mångfald bidrar naturbetesmarkerna till kolinlagring genom att hålla kvar mycket av markkolet som försvinner. I vissa områden och om markerna är av tillräcklig storlek kan de även bidra med viss vattenhållande kapacitet och även renande av vatten. När det gäller ekosystemtjänster som är beroende av vilda organismer för att genereras är fungerande populationer av dessa organismer en förutsättning.
Del av framtidens hållbara jordbruk?
Debatten kring jordbruket präglas av den pågående klimatkrisen, med berättigade argument att konsumtion av animalier bör minskar för att hålla klimatförändringen inom Parisöverenskommelsens ramar. Genom att lägga om vår diet kan stora klimatvinster göras. Det är dock knappast realistiskt, eller kanske ens önskvärt, att konsumtionen av animalier helt ska upphöra. Vill man hantera både klimat och biologisk mångfald, bör den djurproduktion som bedrivs ske med så stor miljönytta och så liten klimatpåverkan som möjligt. Här spelar naturbetesmarkerna, med sina mångfaldsfördelar och kollagringspotential, en unik roll. En animalieproduktion på sådana villkor är även förenlig med de högt ställda ambitionerna på klimatområdet.
Globalt har naturbetesmark stor betydelse för livsmedelssäkerheten. Naturbetesmark är i regel mark som inte lämpar sig för åkerbruk, och betesdjuren gör därför att även sådana delar av landskapet kan nyttjas för matproduktion. Naturbetesmarker kan dessutom spela en viktig roll i ett jordbruk som är mindre beroende av mineralgödsel, fossila drivmedel och växtskyddsmedel, som exempelvis inom ekologiskt lantbruk där cirkulation av näring från animalieproduktion ofta är avgörande.