TEMA: BIODIWHAT? BIODIWHY?Vårt förhållande till omgivningen och den biologiska mångfalden skildras i boken Biologisk mångfald, naturnyttor och ekosystemtjänster. Svenska perspektiv på livsviktiga framtidsfrågor (2021, red. Håkan Tunón och Klas Sandell). Det är en antologi där fler än femtio forskare beskrivit olika aspekter på biologisk mångfald och naturnyttor eller ekosystemtjänster, och utifrån sin verksamhet exemplifierat och reflekterat över vad naturen och dess invånare betyder för Sverige.

Huvudbudskapet är att biologisk mångfald är viktig och vad vore alternativet om vi inte hade den? Vad har vi egentligen för alternativ till miljöpolitik och naturvård, och vilka blir konsekvenserna om vi inte ökar vårt hänsynstagande till naturen? Boken är framtagen på initiativ av Vetenskapliga rådet för biologisk mångfald och ekosystemtjänster, vid Naturvårdsverket i samarbete med CBM och forskare vid många andra lärosäten.

Boken är tvärvetenskapligt skriven och vänder sig till såväl en bred allmänhet som till forskare som vill bilda sig inom ämnen som de själva inte har fackkunskap. Den innehåller 26 längre kapitel och 27 uppslag skrivna av forskare med olika ingångar till och kunskaper i ämnet biologisk mångfald och ekosystemtjänster kopplat till Sverige. Sammantaget ger det många olika perspektiv på vårt beroende av biologisk mångfald och annat som är relevant för utvecklandet av en framtida miljöpolitik.

Håkan Tunón

Bokens alla kapitel finns nedladdningsbara som PDF:er via CBM:s webbsida.