För större växter och djur tar evolutionen mycket längre tid. Problemet är när förändringarna i miljön går snabbare än de kan anpassa sig. I synnerhet om deras utbredning och genetiska variation är begränsad. Då hänger de inte med och riskerar på sikt att dö ut.
Regionala utdöenden
Ungefär tre fjärdedelar av Sveriges rödlistade arter minskar och är föremål för ett pågående utdöende. Minskande populationer leder med tiden till fragmentering. Närmare 900 rödlistade arter har redan försvunnit från ett eller flera län, andelen är högst i urbana miljöer och i jordbrukslandskapet. Det tar ofta lång tid innan en art helt försvunnit från landet om den tidigare haft en stor utbredning. Ett återkommande mönster är att en tidigare vanlig art stabiliseras med kanske bara en bråkdel av sina tidigare förekomster. På denna låga nivå kan arten leva kvar relativt länge i en spillra av sitt utbredningsområde. Ofta pratar man om en utdöendeskuld när arter finns kvar en tid i ett område, men att förutsättningarna för artens långsiktiga överlevnad har försvunnit.
Ta en art som vanlig backruta. Det är en halvmeterhög, flerårig ört som har varit vanligt förekommande från Skåne upp till Jämtland. Men arten minskar på grund av förändringar i hur vi brukar odlingslandskapet. Utbredningen är fortfarande stor och arten finns på tiotusentals platser. Men minskningen av antalet individer och förekomstarea fortsätter. Så småningom riskerar kanske vanlig backruta också att försvinna regionalt.
Genetisk övervakning av skogsträd
SLU Artdatabanken har ofta påtalat att den kraftiga minskningen av de rödlistade arterna skogsalm och ask påverkar en mängd andra arter som de är värdar för. Artdatabanken välkomnar därför de insatser som görs framför allt på Gotland för att bekämpa almsjuka. Samtidigt kan man fråga sig hur almen och askens genetiska variation har förändrats det senaste decenniet.
Och hur står det till med den genetiska mångfalden hos gran och tall? Dessa skogsträd är otroligt vanligt förekommande, men under många decennier har föryngringen i stor skala skett med förflyttat och förädlat skogsodlingsmaterial. Effekterna på granen och tallens genetiska variation, både på bestånds- och landskapsnivå, är idag relativt okända.
Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket är båda intresserade av att få till stånd en genetisk övervakning av gran och tall, liksom av ask och alm. Med en övervakning skulle man potentiellt kunna upptäcka genetiska förändringar i egenskaper av betydelse för trädslagens långsiktiga överlevnad och anpassningsförmåga.
– Vi ser behov av att få till stånd en genetisk övervakning av prioriterade skogsträd. Förhoppningen är att forskningen först kan utreda olika förutsättningar för det, säger Sanna Black-Samuelsson, specialist i skogsgenetik på Skogsstyrelsen.
Det finns även behov av ett nationellt system för att dokumentera vilket skogsodlingsmaterial som används i skogen anser Skogsstyrelsen. Med kunskap om trädens genetik kan man lättare modellera skogens framtida tillväxt, bedöma riskspridning eller hantera uppkomna risker.
Indikatorer för genetisk mångfald
Naturvårdsverket har visat intresse av att Sverige ska delta i en test av indikatorer för genetisk mångfald som föreslagits inom arbetet med konventionen för biologisk mångfald, CBD. Indikatorerna bygger på data om populationsstorlek samt på kunskap om geografiskt skilda populationer. En diskussion förs med bland annat SLU Artdatabanken om att i så fall använda underlag från rödlistningen för testerna.