Så gott som allt liv på jorden har utvecklats för att leva i miljöer som växlar mellan ljus och mörker och har på olika sätt anpassat sig till växlingarna. Skillnader i intensitet, våglängder, polarisering och utbredning i tid och rum är alla signaler för den här anpassningen. Synsinnet har på olika sätt gett oss möjlighet att utnyttja elektromagnetisk strålning för att förnimma vår omvärld.
De flesta djurarter har ett synsinne som finkalibrerats i förhållande till deras livsmiljö och ekologiska krav. Dagaktiva däggdjur, såsom människan och andra primater liksom många ekorrar, har dagsljusseende med ett bra färgseende och god synskärpa. Detta beror främst på ögats näthinna har en hög andel av de färgkänsliga men ljuskrävande synceller som kallas tappar. De flesta däggdjur är dock nattaktiva, med ett nattseende som baserar sig främst på stavar. Stavar är synceller som är mycket ljuskänsliga men som i de flesta fall inte kan användas för att uppfatta färger och som fungerar dåligt för att urskilja detaljer. Tapparna kräver flera tusen gånger högre ljusstyrka än stavarna, och den stora andelen tappar hos människan och andra dagaktiva djur gör att vi förlorat mycket av vårt nattseende.
Jämfört med människan har nattaktiva arter betydligt större andel stavar än tappar i näthinnan. Detta ger en god syn även i mycket svagt ljus men i gengäld ett sämre färgseende och sämre synskärpa. Många nattaktiva arter har dessutom ytterligare anpassningar till svagt ljus, exempelvis större pupill, större lins och en extra reflektionsyta bakom näthinnan, den så kallade tapetum lucidum.
Människan och andra däggdjur
Människan uppfattar huvudsakligen ljus i våglängderna ca 400–700 nanometer (nm), med känslighetstoppar inom tre våglängdsområden (så kallat trikromatiskt färgseende): blått, grönt och gult/rött ljus. De flesta däggdjur har ett mer förenklat färgseende med bara två känslighetstoppar (dikromatiskt) i dagsljus: ultra-
violett/blått och grönt/rött. De är därmed mer eller mindre färgblinda för rött och grönt, men ser å andra sidan en bit ner i det för människan osynliga ultravioletta spektrat (<400 nm).
Fåglar urskiljer fler nyanser
Fåglar och reptiler har en uppbyggnad av ögat som liknar däggdjurens. Många fåglar och även insekter och en del groddjur kan uppfatta ultraviolett ljus, och kan urskilja mönster, former och färger som vi människor inte ser, till exempel i blommor eller fjäderdräkter. Fåglar har därtill fyra känslighetstoppar (tetrakromatiskt färgseende), vilket gör att de kan särskilja betydligt fler färgnyanser.
I svagt ljus (stavbaserat seende) är de flesta djur liksom människan färgblinda. Undantaget är vissa groddjur, som har två känslighetstoppar i stavarna, och alltså kan ha ett visst färgseende även i mörker.
Arter anpassas efter vattendjup
I vatten tränger olika våglängder olika djupt; kortvågigt ljus (blått till grönt) når djupast i de flesta akvatiska miljöer, men i insjöar är det oftast gult eller rött ljus som tränger djupast. Vattnets organismer har anpassat sig till skillnaderna i våglängds-
fördelning mellan olika djup och de som lever ytligt har bred känslighet i våglängdsspektrat medan organismer som lever djupare har anpassat sin syn till medellånga våglängder (blått och grönt).
Det finns en mängd ytterligare naturliga anpassningar till ljus. Många arter som lever i och intill vatten – exempelvis insekter, grod- och kräldjur – kan effektivt identifiera en vattenyta via det polariserade ljus som reflekteras mot ytan. Nattflyttande fåglar orienterar sig efter stjärnhimlen. Många vattenlevande organismer förflyttar sig dagtid till djupare vatten, styrda av ljuset. Detta är bara några exempel.
Gemensamt för nästan alla arter, både djur och växter, är att växlingen mellan ljus och mörker synkroniserar olika fysiologiska processer för att vi på bästa sätt ska kunna följa och dra nytta av dygnets, månadens och årets cykler. Synkroniseringen brukar i vetenskapliga sammanhang betecknas zeitgeber (tyska för tidsgivare), och styr aktivitet, sömn, metabolism, reproduktion, tillväxt och utveckling. Styrningen sker via hormonet melatonin, och påverkas främst av ljus med kortare våglängder (blått-grönt).