Naturvärdena i dagens odlingslandskap är resultatet av hur marken har brukats av människan genom historien. En stor del av våra växt- och djurarter finns i slåtter- och betesmarker samt i åker- och vägrenar, åkerholmar, våtmarker och andra småbiotoper.
Många av dessa miljöer och äldre jordbruksbyggnader har också kulturhistoriska värden eftersom de visar hur våra förfäder levde och brukade odlingslandskapet.
Metodutveckling behövs
Den biologiska mångfalden och kulturmil-jöerna är beroende av ett fortsatt jordbruk, men också av vilka metoder som används. Bland annat är betande djur en förutsättning för att bevara artrika betesmarker. I delar av landet har jordbruket blivit allt mer specialiserat och intensivt, medan marker på andra håll inte brukas längre och många gårdar läggs ned, med igenväxning av tidigare betade marker som följd. Båda trenderna leder till att många arter och naturtyper samt kulturmiljöerna i odlingslandskapet hotas.
Metoderna för att bruka odlingslandskapet behöver ytterligare utvecklas så att de bevarar natur- och kulturvärdena. Samtidigt måste det vara möjligt att bedriva jordbruk på ett rationellt och konkurrenskraftigt sätt. Jordbruksmarken måste dessutom förvaltas på ett långsiktigt hållbart sätt, så att den kan producera livsmedel även för kommande generationer. Det är också viktigt att bevara svenska kulturväxter och husdjursraser med unika egenskaper, eftersom de kan vara betydelsefulla för framtida livsmedelsförsörjning och är en del av vårt kulturarv.
Jordbruksverket är ansvarig myndighet för miljökvalitetsmålet Ett rikt odlingslandskap. Det innebär att Jordbruksverket ska följa upp och utvärdera samt föreslå åtgärder för att nå målet.
Inom miljökvalitetsmålet Ett rikt odlingslandskap finns 12 preciseringar. Tre av dessa har en väldigt tydlig fokus på kulturmiljöer eller lantraser. Det är preciseringarna Växt- och husdjursgenetiska resurser (husdjurens lantraser och de odlade växternas genetiska resurser är hållbart bevarade), Bevarade natur- och kulturmiljövärden och Kultur- och bebyggelsemiljöer. Hur det går för miljökvalitetsmålet och de olika preciseringarna kan man läsa i Jordbruksverkets utvärderingsrapporter. Den senaste fördjupade utvärderingen finns att hitta på Jordbruksverkets hemsida.
Varje år ordnar Jordbruksverket ett miljömålsseminarium där olika delar av miljökvalitetsmålet presenteras och diskuteras. Varför ser det ut som det gör och vad kan göras för att förbättra situationen?
Jordbrukarstöden är viktiga för att behålla jordbruk i stora delar av landet. Det innebär att även breda stöd som gårdsstöd och kompensationsstöd bidrar till ett öppet odlingslandskap som är rikt på natur- och kulturmiljöer. De jordbrukarstöd som är särskilt inriktade på att bevara odlingslandskapets natur- och kultur-värden är miljöersättningen för skötsel av betesmarker och slåtterängar, miljöersättningen för fäbod och miljöersättningen för hotade husdjursraser.
Utbildning om kulturmiljöer
Sedan hösten 2022 finns Program för kompetensutveckling om ängs- och betesmarker som samordnas av Jordbruksverket. Programmet ska skapa förutsättningar för aktiviteter för kompetensutveckling inom miljömålet Ett rikt odlingslandskap, genom att fortbilda rådgivare, ta fram informationsmaterial och att utveckla kurser och kurskoncept, mallar med mera, som kan användas inom kompetensutveckling. Ett av de ämnen som rådgivare på länsstyrelser och rådgivningsföretag lyfter som extra viktigt att utbilda sig mer om är kulturmiljöer. Det kommer därför vara extra viktigt att ta fram fortbildning och informationsmaterial inom ämnet.
Text: Johan Ahnström, rådgivare biologisk mångfald, Jordbruksverket
LÄS MER: Kurser, seminarier och rapporter: www.jordbruksverket.se,
Hävdat (Jordbruksverkets nyhetsbrev): Prenumerera på nyhetsbrevet Hävdat