Kauai är en mycket vacker ö, dramatiskt skulpterad av vulkanutbrott och erosion, med bergstoppar, stup, raviner och långa, grönskande dalar ner mot det blåa havet. Men liksom på de flesta av Hawaiiöarna har naturen tagit mycket skada och många arter är akut hotade.
Ett stort problem är de grisar, råttor, getter mm som människan har fört in. De äter upp frön, betar av vegetationen, bökar sönder och förorenar. Eftersom ekosystemen inte är anpassade till detta går många inhemska arter under.
Försök pågår att med stängsel stänga ute dessa djur ur de mest värdefulla områdena men de är svåra att bli av med helt och hållet. Jakt är ett annat sätt att hålla efter djuren.
Det finns ett antal naturreservat på Hawaii men även där är naturen hotad. Naturvårdare inventerar områden, utvärderar hoten och föreslår skötselplaner. Men resurserna är knappa och myndigheterna lyssnar sällan. De har många att ta hänsyn till förutom naturvårdarna: jägare, markägare, militär mfl.
Som om dessa problem inte var nog drabbades ön Kauai av två svåra orkaner med bara tio års mellanrum (1982 och 1992). De tog hårt på naturen och spåren syns fortfarande, blÊa i form av mängder av döda träd i skogarna på höglandet.
Tropiska trädgårdar
Trots tropikernas stora biologiska mångfald finns det få botaniska trädgårdar där. I USA bildades 1964 NTBG (National Tropical Botanical Garden), som har tre trädgårdar i Hawaii och en i Florida. Huvudkontoret ligger på ön Kauai.
NTBG:s uppgift är att samla in, studera och odla växter samt att informera om den tropiska floran. Inom organisationen arbetar många kunniga forskare och erfarna fältarbetare.
Till NTBG:s herbarium i Lawai – Allertonträdgården på Kauai kommer det ständigt in nya arter som naturvårdare hittar när de söker igenom otillgängliga platser, tÊex klippbranter. Herbariet utökas med ca 2000 tropiska arter per år och innehåller nu ca 27000 olika växtarter.
Ett mycket viktigt växthus
I växthuset på NTBG hamnar de frön som plockas från de sällsynta arterna i fält. Kerin Lilleeng-Rosenberger tar hand om fröna och försöka lista ut vad de behöver för att gro och må bra. Ofta odlar hon arter som det bara finns något enstaka exemplar kvar av i världen.
Växthuset innehåller både endemiska Hawaiiarter och arter från andra öar i Stilla havet. Många växter kan inte planteras ut igen eftersom deras naturliga miljö är förstörd och hoten mot dem kvarstår ute i det vilda. Även i växthuset kan de råka illa ut, Kerin måste ständigt vara på sin vakt mot sniglar och insekter som kan förstöra skyddslingarna. Katten Simon som bor i växthuset tar hand om råttor och möss.
Kerin delar gärna med sig av sin kunskap och erfarenhet och hon brukar uppmana folk att själva prova på att odla ovanliga arter. Från växthuset skickas växter till skolor och andra botaniska trädgårdar som är intresserade.
Fältkurs för CBM-studenter
CBM:s magisterkurs i biodiversitet gick under tre veckor i juli – augusti på Kauai. Det var vår gästprofessor Paul Cox som bjöd in kursen till NTBG där han sedan januari 1998 är chef. Trädgårdens medarbetare undervisade studenterna och agerade dessutom handledare för deras praktiska projekt. Projektens teman var: ”Inventering av havsvik som är föreslagen att bli Kauais första marina reservat”, ”Pollinering och biodiversitet”, ”Studie av våtmarker och förslag till agerande vid våtmarksrestaurering”, ”Etnotaxonomi, (dvs människors namn på växter)”, Skötselplan för Lawai Kai Beach”, ”Fåglars nektarstöld från Spathodea campanulata (afrikanskt tulpanträd)” ”Fröinsamling från hotad art av släktet Tetraplasandra” och ”Inventering av införda arter”.
Annan praktiskt naturvård ägde rum i Kokee State Park uppe i bergen. Där fick studenterna ta sig in i snåriga, täta skogar för att bekämpa införda ”ogräsarter” med bekämpningsmedel och stora huggknivar. Hjälpen togs tacksamt emot av de tre heltidsanställda som dagarna i ända bedriver denna eviga och ojämna kamp mot de aggressiva ogräsen som ständigt ökar i antal. Under 1000 möh finns i princip inga inhemska växter kvar på öarna längre.
Uppskattad kurs
Inne i den botaniska trädgården i Lawai-dalen fick studenterna bla lära sig känna igen olika växtfamiljer och lyssna på föreläsningar om reproduktionsbiologi och etnobotaniska forskningsmetoder mm.
Kursens närvaro var mycket uppskattad av både NTBG-personalen och studenterna, vilket bäddar för en upprepning med nästa årskull biodiversitetsstudenter.