Variationen av den odlade mångfalden minskar överallt i världen, både inom sorterna och i antalet sorter. Hela två tredjedelar delar av vår matproduktion på växtsidan utgörs av endast nio grödor, vilket gör odlingssystemen sårbara, speciellt då klimatförändringarna kommer att leda till både mer torka och översvämningar. Under torråret 2018 halverades den svenska spannmålsskörden på ett bräde.
Mervärden undersöks
För två år sedan fick CBM anslag från Formas för ett tvärvetenskapligt forskningsprojekt med syfte att undersöka potentialen hos äldre spannmål, så kallade kulturspannmål, i ekologisk odling. Projektet undersöker mervärden hos äldre spannmålssorter i förhållande till de moderna sorterna.
Ett av mervärdena med äldre spannmålssorter är den genetiska variationen inom sorterna. Man kan tydligt se att variationen inom en och samma sort är stor – de uppvisar till exempel olika mognadsgrad och olika borst- och strålängd. Moderna spannmålssorter har förädlats till att vara mer homogena, vilket är en fördel i storskalig produktion – de ser därför alla likadana ut. Spannmålsförädlingen har varit inriktad på ökad skörd och bakegenskaper såsom ett starkt glutennät för brödindustrin, medan smakegenskaper inte prioriterats. De äldre sorterna ger en lägre skörd, och har mindre kärnstorlek, men mer smak och har höga halter av proteiner och mineraler.
I forskningsprojektet jämförs kulturspannmål och moderna sorter av vete och råg i ekologisk odling under tre år, för att studera vilken effekt skötsel och miljö har för sådana faktorer som avkastning, näringskvalitet, och vad konsumenter tycker om de produkter som kommer av kulturspannmålen. Vi kommer att genomföra sensoriska analyser, och titta på vad som egentligen kan göra kultursorter attraktiva för konsumenter. Dessutom jobbar vi med att skapa nya produkter med kulturspannmål.
Vi arbetar tvärvetenskapligt med olika aktörer som bönder och bagare, och använder oss dessutom av sociala medier för att nå nya målgrupper av konsumenter som normalt inte nås av nya forskningsrön. Vi hoppas att resultaten från projektet bidrar till en ökning av både produktion och konsumtion av ekologiskt odlade kulturspannmål.
Måste odlas för att bevaras
De äldre sorter som fortfarande finns kvar utgör en värdefull mångfaldsresurs. Men det går inte att bara bevara alla kulturarvssorterna i genbanker (ex-situ), utan dessa måste också odlas aktivt på plats i deras odlingsmiljöer (in-situ). Många sorter, speciellt spannmålsfrön har ganska kort grobarhet, och kan alltså inte sparas som frö särskilt lång tid. In situ-bevarande innebär att hög variation inom sorterna kan upprätthållas.
Odlingen av kulturspannmål är ett sätt att öka variationen i odlingslandskapet, vilket skulle kunna ge en mer resilient spannmålsproduktion, speciellt om den är småskalig. Genom att ”ha sina ägg i olika korgar” har jordbrukare säkrat sin livsmedelsproduktion i århundranden – även om några grödor går dåligt ett visst år, så kan andra klara sig bättre. Ett landskap med mindre tegar om ca 2–3 hektar av olika sorters grödor har dessutom visat sig härbärgera en högre biologisk mångfald, (av bland annat växter, bin, fjärilar, spindlar och fåglar) enligt en metastudie från 2019.
Läs mer om forskningsprojektet på www.slu.se/kulturspannmal