Den nakna sanningen är att vår globala matproduktion vilar på bara ett fåtal huvudgrödor som är utsatta för klimatförändringarnas allt ökande och osäkra effekter. Lantsorter och kulturväxtsläktingar är värdefulla resurser som kan användas för att jordbruket ska kunna svara mot denna utmaning. Tyvärr så försvinner de i en allt snabbare takt, och därmed också deras potentiella samhälleliga vinster. Vid sidan av redan existerande ex situ-bevarande i genbanker måste vi samarbeta för att bevara växternas genetiska mångfald in situ (på åkern, i trädgårdar och i naturen). På så sätt förvaltar vi ett ”försäkringskapital” för framtidens matproduktion.
För att uppnå detta så har EU-projektet Farmer’s Pride inlett ett arbete för att skapa ett nytt europeiskt nätverk för in situ-bevarande och hållbar användning av odlad mångfald.
Farmer’s Pride arbetar över hela Europa för att:
• skapa ett varaktigt nätverk för aktivt in situ-bevarande av kulturväxtsläktingar och lantsorter;
• öka vår kunskap om hur vi bäst bör ta hand om dessa resurser för framtiden, i samarbete med lantbrukare, naturvårdare och andra viktiga aktörer;
• försäkra oss om bättre erkännande, skydd och incitament i nationell och europeisk policy och lagstiftning avseende bevarande och användning av kulturväxtsläktingar och lantsorter;
• förbättra tillgången till, och användningen av, växtgenetiska resurser för att kunna producera hälsosam mat för kommande generationer.
Projektet är relevant för alla som är intresserade av jordbruk, naturvård, växtförädling, forskning och policyfrågor, liksom för utsädesföretag och lokala fröbanker. Om du är intresserad av att bidra till att bevara vilda kulturväxtsläktingar och lantsorter in situ (på åkern, i trädgården eller i naturen), gå med i Farmer’s Prides europeiska nätverk.