Organismernas habitat ska ha god ekologisk status, vilket bland annat innebär att individer kan röra sig fritt inom sitt utbredningsområde och att deras livsmiljö liknar naturliga förhållanden. Land- och vattenmiljöer av god kvalitet påverkar även människors välbefinnande både på landet och i staden. Då fungerar de ”gröna” och ”blå” ekologiska nätverken och levererar en rad ekosystemtjänster.
Trots ambitiösa riktlinjer utnyttjas inte de ekologiska nätverken på ett hållbart sätt. En del av lösningen ligger i att skapa verktyg som underlättar beslutsfattares och planerares arbete.
Inom forskningsprogrammet INCLUDE har vi studerat dels ekologiska system på land och i vatten med deras arter, livsmiljöer och processer, dels sociala system med beslutsfattare och praktiker på olika nivåer i formella och informella planeringsprocesser.
Våra fallstudier är geografiska regioner där vi studerar planerarnas livsvärld och samhällets planeringsprocesser och, bedömer hur ekologiska nätverk i form av ”gröna” och ”blå” ekologiska nätverk fungerar.
I Polen fokuserar vi på vägkorridoren ”Via Baltica” vid EU:s östra gräns, och i Mellansverige har fokus legat på den nya dragningen av Europaväg 18 mellan Örebro och Karlskoga.
För att skapa fungerande ekologiska nätverk måste praktiker och forskare tillsammans:
- översätta ekologiska värden till mätbara variabler
- definiera målvärden som tolkar begreppet ekologisk hållbarhet. Här är arbete i referenslandskap viktigt
- studera planeringprocesser och planerares livsvärld och i vilken utsträckning planerarna förstår, kan och vill verka för ekologisk hållbarhet
- använda regioner med olika miljöhistoria och förvaltningssystem som fallstudier
- kombinera GIS, debatt, kommunikation och tankesmedjor för att komma till insikt om vad hållbarhet är
- skapa sociala plattformar för rumslig planering.