En man sitter vid ett ritbord och målar. Penslar och ett mikroskop på bordet. Foto.
Martin Holmer.
TEMA: TRADITIONELL KUNSKAPSälg, asp, björk, gran, tall och inom kort även ek. Bokserien om träd av CBM i samarbete med WWF och Naturskyddsföreningen omfattar snart sex olika trädslag, och den biologiska mångfald som hänger samman med dem.

Initiativet till trädboksserien kom från Ola Jennersten och Tom Arnbom på Världsnaturfonden WWF, samt Isak Isaksson på Naturskyddsföreningen.
‒ Jag hade under många år arbetat med författaren Bengt Ehnström i samband med olika naturfilmer och hade fått en enorm respekt för hans unika kunskap om insekter, säger Tom Arnbom.

Det blev starten för den första boken om sälg som fick namnet Sälg – livets viktigaste frukost där Oloph Demker vid CBM involverades. Isak Isaksson på Naturskyddsföreningen berättar hur man i olika projekt arbetat för att väcka kärlek och intresse för naturen.
‒ Här såg vi en möjlighet att få markägare och kommuner att förstå betydelsen av trädet sälg som är en viktig pollenkälla för insekter, säger han.

Illustrationerna har skapats av jägmästare och illustratör Martin Holmer som har 30 års erfarenhet av att skapa realistiska och naturtrogna illustrationer. En liknande sammanställning med olika insektsgrupper i denna omfattningen och med andra arter fanns inte sedan tidigare.
‒ För mig blev det därför mycket roligt att få använda mig av mina många års erfarenhet av den typen av illustrationer, säger Martin Holmer.
Han berättar att han själv upplevt många av de arter som finns i trädböckerna i naturen och samlat in, fotograferat och förvarat dem i insektslådor för framtida behov som referenser till sina bilder.

Författaren Bengt Ehnström är skogsentomolog och har lång erfarenhet av insekter som är knutna till olika trädslag i skogen.
‒ Det var med stor entusiasm som jag kunde börja med att välja ut några av våra trädslag för att visa några av de arter som är beroende av de olika träden. Jag skulle gärna fortsatt med serien, men tar min höga ålder med respekt. Men jag lämnar gärna över stafettpinnen till någon annan, säger Bengt Ehnström.

‒ Böckerna har inte bara glatt olika naturmänniskor utan jag vet även många skogsägare som köpt böckerna för att lära sig mera om den biologiska mångfalden på sin mark. Under tiden som jag skrivit böckerna har bevarande av biologisk mångfald blivit ett fast begrepp för alla som förvaltar och sköter vår natur, säger Bengt Ehnström.

Läs också artikeln:
Kungligt träd härnäst i tronföljden

 

Text: Teresia Borgman, CBM

 

I bokserien:

Ek – träd för kungar och kryp

Gran – grann, grandios och rik

Tall – en tallrik biologisk mångfald

Björk – svart på vitt om myllrande mångfald

Asp – darrar min asp, myllrar min värld

Sälg – livets viktigaste frukost