En trädkrona underifrån med tätt lövverk. Foto.
Foto: Peter Stenvinkel
TEMA: BIODIWHAT? BIODIWHY?Biologisk mångfald utgör grunden för ekosystemens funktion och förmåga att tillhandahålla de tjänster som är livsviktiga för att skydda mot sjukdomar för människans överlevnad och välbefinnande.

Ren luft, rent vatten, bördig jord och pollination av grödor är resultat av ekosystemtjänster som vi alltid tagit för givna, men det kan vi inte längre göra. Det faktum att biologisk mångfald är så intimt kopplat till människans hälsa förbises ofta i debatten. Parallellt med en förlust av biologisk mångfald i naturen sker en utarmning av mångfalden av bakterier i våra tarmar vilket ökar risken för livsstilssjukdomar.

Mångfald mot hunger

Det finns flera exempel på att biologisk mångfald spelar direkt en avgörande roll i att upprätthålla de ekosystemtjänster som människor och djur är beroende av. Ett exempel är jordbrukets produktivitet och stabilitet. Många arter av grödor och husdjur – som säkerställer en genetisk mångfald – förbättrar motståndskraften mot sjukdomar och klimatförändringar, vilket i sin tur säkerställer en stabil matförsörjning. Detta är helt nödvändigt då omkring 11 miljarder människor till år 2100 skall mättas med en både hållbar och näringsrik föda.

En läkande mångfald

En stor del av dagens alla läkemedel har sitt ursprung i substanser hämtade från växt- och djurriket. Naturen har försett oss med bioaktiva näringsämnen i plantor och grödor som har läkande effekter. Upptäckten av nya mediciner är beroende av en rik biologisk mångfald. Till exempel har regnskogar, med sin enorma biologiska mångfald, varit en rik källa till nya medicinska upptäckter. Nya läkemedel som nu revolutionerar behandlingen för patienter med diabetes, hjärt- och njursjukdom samt fetma – SGLT2-hämmare från äppelträdets bark och GLP1-receptoragonister från gilaödlan har utvecklats via en kombination av människans och naturens intelligens. Evolutionär biologi kommer framöver att spela en allt viktigare roll när det gäller att hitta nya behandlingar för människors sjukdomar. Ekosystem med hög biologisk mångfald kan också minska förekomsten och spridningen av sjukdomar. En varierad sammansättning av arter förhindrar patogener från att spridas lika lätt som i enfaldiga homogena miljöer. Forskning visar att när rovdjur och konkurrenter är närvarande i ett ekosystem, kan populationerna av sjukdomsbärande organismer som gnagare och myggor hållas under kontroll.

En mortionsväg leder genom en dunge ut på ett fält. Där i bakgrunden syns två människor som joggar. Foto.För ett mentalt välbefinnande

Förutom de direkta fördelarna en stor biologisk mångfald har på vår hälsa finns även en djupgående inverkan på människans psykiska hälsa och välbefinnande. Att vistas i naturrika miljöer minskar stress, ångest och depression. Naturens mångfald av ljud, dofter och visuella intryck bidrar till att skapa en lugnande och återhämtande miljö. Forskning har visat att personer som regelbundet vistas i naturområden har en högre nivå av lycka och välbefinnande och lägre nivåer av stresshormoner. Människor i städer som bor i gröna områden är friskare, sover bättre och kräver mindre sjukhusvård än de som bor i områden utan grönska. Många kulturer runt om i världen har en djup koppling till naturen och dess mångfald. Dessa kulturella och andliga värden är viktiga för identitet, traditioner och samhällens sammanhållning. Bevarandet av biologisk mångfald är därför inte bara en fråga om miljö och hälsa, utan även om kulturellt och andligt välbefinnande – något vi vet stärker vår hälsa.

Trots dess enorma betydelse för miljö, klimat och hälsa är biologisk mångfald under hot från flera håll. Överfiske, jakt och insamling av växter och djur, tillsammans med föroreningar från industri, jordbruk och hushåll, bidrar till minskad biologisk mångfald. Urbanisering, jordbruksexpansion och avskogning leder till förlust och fragmentering av livsmiljöer, vilket minskar livsutrymmet för många arter och stör ekosystemens funktioner. Klimatförändringar påverkar temperaturer, hur mycket det regnar vilket i sin tur påverkar ekosystemen. Vi ser nu att många arter inte har förmågan att anpassa sig till dessa snabba förändringar och därmed riskerar att försvinna.

För varje art som försvinner från vår planet tappar vi en unik evolutionär historia som vi hade kunna utnyttja för att lära oss mer om alla de listiga lösningar som utvecklats under evolutionen för att skydda arter mot sjukdom och för att överleva i extrema miljöer med hög värme, brist på vatten och föroreningar – det vill säga exakt samma förändringar som nu hotar oss. Vi har också lärt oss att introduktion av främmande arter rubbar balansen i ekosystemen och konkurrerar ut inhemska arter, vilket utarmar den biologiska mångfalden.

Åtgärder för mångfald och hälsa

För att skydda och främja biologisk mångfald behövs en rad åtgärder. Vi behöver skapa och upprätthålla skyddade områden, vilket är en av de mest effektiva metoderna för att bevara biologisk mångfald. Dessa områden fungerar som fristäder för hotade arter och ekosystem. Implementering av hållbara metoder inom lantbruk och fiske kan minska påverkan på ekosystemen och säkerställa att de resurser vi är beroende av inte överexploaterar. Den moderna industriella framställningen av rött kött är inte bara ett hot mot mångfalden utan även ett sätt att öka risken för många livsstilssjukdomar såsom typ 2-diabetes och framtida pandemier.

Återställning av skadade ekosystem kan hjälpa till att återinföra biologisk mångfald och återupprätta ekosystemtjänster. Det är viktigt att ökad medvetenheten om biodiversitetens betydelse bland både allmänhet och beslutsfattare för att hitta bättre bevarandeåtgärder och policyer.

Naturens och mångfaldens hälsa = människans hälsa

Biologisk mångfald påverkar vår hälsa, och dess bevarande är helt avgörande för framtida generationers hälsa. Genom att bevara och främja denna mångfald kan vi säkerställa att ekosystemen fortsätter att tillhandahålla de tjänster vi är beroende av, samtidigt som vi skyddar våra egna fysiska och psykiska hälsa. Det är avgörande att vi agerar nu för att bevara vår planets rikedom av livsformer, inte bara för vår egen skull, utan för framtida generationers skull. Det är när vi tappar mångfald, vare sig det gäller arter i naturen, bland våra tarmbakterier eller i samhället i stort som problemen börjar. Det inger hopp för framtiden positivt att EU-kommissionen i juni 2024 har föreslagit en ny förordning för att återställa ekosystem för människor, klimatet och planeten.

Peter Stenvinkel, Karolinska Institutet

Läs mer:

Stenvinkel P., Naturens Intelligens – Hur den kan användas för att uppnå ett friskare åldrande och förbättra den planetära hälsan. (2024), Lava förlag.
Göran Finnveden et al., (2024 ) Att skydda naturen är att skydda oss själva. Gör ekocid brottsligt i internationell rätt. Sydsvenskan 13 september.

Se mer: panelsamtal:

I våras anordnades panelsamtalet ”Förlust av biologisk mångfald – ett hot mot vår hälsa” av SLU Centrum för biologisk mångfald och SLU Future One Health
Se mer på SLU Play, välj kanalen Biologisk mångfald och One Health. Där finns också intervjuer med tre forskare om deras perspektiv på denna fråga.