Under de senaste decennierna har många skogliga naturreservat bildats i Sverige. De flesta har huvudsakligen fri utveckling som skötselmål, kanske särskilt barrskogsreservat och reservat i norra Sverige. I den mån skötselåtgärder förekommer rör det sig ofta om åtgärder för att skynda på eller efterlikna naturliga processer, till exempel naturvårdsbränning.
Samtidigt vet vi att historiskt har praktiskt taget all skog varit nyttjad till skogsbete: i hela södra Sverige upp till Dalälven, liksom i norra Sveriges fäbodområden och älvdalar; därtill kring alla andra nybyggen och byar i norr. Skogsbetesmarken underhölls ofta med röjning och mulbetesbränning, och skogsbetet kombinerades med en mängd andra slags resursnyttjande: kolning, tjärbränning, huggning av ved, slöjd- och byggnadsvirke, lövtäkt med mera. Sammantaget formade detta bondeskogsnyttjande kulturpräglade skogstyper av olika slag. I renskötselområdet skapade renbete, vedtäkt och annat samiskt nyttjande på motsvarande sätt andra typer av kulturpräglade skogar, från skogsgränsen på fjället till långt ner i skogslandet.
Orördhet inte alltid bäst
Eftersom ett skogsobjekt sannolikt varit föremål för någon slags traditionellt nyttjande, bör man aldrig ta för givet att fri utveckling och orördhet är det bästa skötselspåret för ett skogsreservat, utan först undersöka hur mycket kulturprägel skogen har kvar. Undersökningen kan visa att kulturprägeln försvunnit, eller aldrig varit påtaglig, och att naturlighet därför är ett bra mål för framtida förvaltning. Men i allt fler skogsreservat visar en närmare granskning att naturlighet alltför lättvindigt har stämplats på skötselplanen.
Hur kan då kulturprägel undersökas? En metodik finns beskriven i skriften Skötselplanering i skogsbetesmarker, framtagen av Riksantikvarieämbetet, Naturvårdsverket, Skogsstyrelsen och CBM. Biologiskt kulturarv är här en viktig informationskälla. Biologiskt kulturarv har sällan inventerats inför ett beslut om naturreservat (eller kulturreservat, för den delen), och skogens kulturprägel kan därför vara kraftigt underskattad. Även skog som ytligt sett verkar vara naturskogslik kan vara mycket rik på biologiskt kulturarv och andra kulturspår. Vi exemplifierar med en provinventering i ett mindre område i fjällnära fäbodskog (se kartbilden här intill).
Artlistor ger viktig kunskap
Att en skog har rikt biologiskt kulturarv visar inte bara att här finns kulturmiljövärden som behöver beaktas i skötseln, utan också att det finns risk för att inte heller biologiska värden tillfullo bevaras om kulturprägeln tillåts växa bort ytterligare. Fler värden än vi trott kan vara knutna till hävdhistorien snarare än till naturskogskvaliteter.
Ett sådant biologiskt värde är områdets arter. Om biologiskt kulturarv sällan är inventerat, är arter vanligen desto bättre undersökta. Med kunskap om arters ekologi och livsmiljöer erbjuder artlistorna goda möjligheter att bedöma ett skogsområdes historia och framtid, både i sin helhet och i olika delområden eller skötselområden. Har vi att göra med naturskog som blir allt bättre ju längre den får sköta sig själv, eller med kulturpräglad skog som förlorar sina värden utan skötselåtgärder? Eller något mittemellan?
Södra Sveriges grandominerade naturreservat är ett exempel på hur arter kan bidra med nya perspektiv på skogens historia och framtid. Ett äldre granbestånd bidrar med stabil fuktighet, stor mängd död ved och flera andra naturskogsstrukturer, till vilka ett antal naturvårdsintressanta arter är knutna. Ofta är dock ännu fler arter knutna till bryn, gläntor och fläckar med gräs- och örtvegetation, och till gamla tallar och lövträd, kanske alsocklar och hasselbuskar, som står inväxta i skogen. Alla dessa livsmiljöer kräver utglesning och återinfört skogsbete för att behålla, utveckla och förstärka sina ekologiska värden. Här finns ett skötselproblem som många förvaltare brottas med, nämligen att reservatsobjekten ofta representerar de mest igenväxta före detta skogsbetena, med sämst förutsättningar för restaurering. De flesta skogsinventeringar har haft siktet inställt på skog med naturskogsutseende, medan kulturpräglad skog förbisetts. Att skydda och restaurera de sista kulturpräglade skogarna är en akut angelägenhet för både natur- och kulturmiljövård.
TEXT: Tommy Lennartsson, docent i naturvårds-biologi, forskare vid CBM