Konventionens parter förväntas redovisa hur de planerar genomförandet i en nationell strategi och åtgärdsplan, och regelbundet rapportera om vidtagna åtgärder och uppnådda resultat till konventionens sekretariat. Sekretariatet sammanställer sedan en rapport som beskriver det samlade resultatet av parternas ansträngningar. Den senaste rapporten, Global Biodiversity Outlook 5, analyserade utfallet år 2020, det år Aichimålen skulle vara uppnådda.
Sveriges miljömål
Efter partsmötet år 2010, då Aichimålen till 2020 beslutades, reviderade Sveriges regering sin tidigare strategi för biologisk mångfald, genom en proposition (2013/14:141) som antogs av riksdagen. Sedan tidigare fanns också de svenska miljömålen, som består av ett generationsmål, 16 miljökvalitetsmål och en uppsättning etappmål, och de uppdaterades och förtydligades efter partsmötet 2010. Generationsmålet ger den svenska miljöpolitiken riktning och är vägledande för miljöarbetet på alla nivåer i samhället. Miljökvalitetsmålen beskriver det önskade tillståndet för ett antal olika miljöaspekter, och etappmålen fokuserar på åtgärder som måste vidtas för att miljökvalitetsmålen ska nås. Alla miljömål följs upp regelbundet, genom omkring 80 olika indikatorer, som mäter olika miljöfaktorer, och med fördjupade utvärderingar vart fjärde år. Den senaste fördjupade utvärderingen presenterades i januari 2023 (Naturvårdsverket Rapport 7088). Sverige har också regelbundet lämnat in nationella rapporter till konventions-sekretariatet, den senaste i mars 2019.
EU en part
Samtliga EU-länder är parter till konventionen, men även hela EU är en part. Vid ett partsmöte är de flesta dagordningspunkterna koordinerade på EU-nivå, vilket innebär att EU-länderna har en gemensam position, och EU:s ordförandeland förhandlar för hela unionen, tillsammans med EU-kommissionen.
Även i genomförandet av konventionen är EU en viktig aktör, eftersom mycket av den lagstiftning som implementerar konventionen är EU-gemensam, liksom många beslut om resursfördelning. Samarbetet inom EU gör det enklare för medlemsstaterna att effektivt leva upp till sina åtaganden under konventionen.
TEXT: Torbjörn Ebenhard, forskningsledare vid CBM, förhandlare för EU under COP15