Ramverkets vision är att år 2050 ska människan leva i harmoni med naturen. Det innebär att den biologiska mångfalden är värderad, bevarad, restaurerad och hållbart brukad, så att ekosystemtjänster upprätthålls och kan fortsätta ge alla människor livsnödvändiga naturnyttor, samtidigt som planetens hälsa bevaras. För att möjliggöra detta formulerades en mission för tiden fram till 2030: Att genast vidta åtgärder för att stoppa och vända förlusten av biologisk mångfald och ge naturen en möjlighet att återhämta sig, för människans och planetens bästa, genom att bevara och hållbart nyttja den biologiska mångfalden, säkerställa en rättvis fördelning av de nyttor som kommer av nyttjandet av genetiska resurser, och säkra de resurser som genomförandet kräver.
Fyra långsiktiga mål beskriver olika tillstånd som ska uppnås senast år 2050. Mål A handlar om tillståndet för all biologisk mångfald, mål B om hållbart nyttjande och ekosystemtjänster, mål C om rättvis fördelning av de genetiska resursernas nyttor, och mål D om att alla typer av resurser för genomförandet av ramverket ska vara tillgängliga för världens länder.
Tjugotre åtgärdsmål specificerar vad som behöver göras fram till 2030, för att vi då ska vara på väg mot 2050-målen. Åtgärdsmål 1–8 handlar om att minska de direkta hoten mot biologisk mångfald, medan åtgärdsmål 9–13 fokuserar på den biologiska mångfaldens möjligheter att leverera de naturnyttor som försörjer alla människor, och åtgärdsmål 14–23 ger redskap för ramverkets genomförande. Samtidigt handlar många av målen 9–23 om att åtgärda de indirekta drivkrafter i samhället som ytterst orsakar hoten mot biologisk mångfald.
Alla mål i ramverket är globala, och alla parter förväntas bidra till att de nås, men målen är inte nödvändigtvis direkt överförbara till den nationella nivån. Olika länder kan komma att behöva vidta olika åtgärder.
TEXT: Torbjörn Ebenhard, forskningsledare vid CBM, förhandlare för EU under COP15
RAMVERKET BESTÅR AV SJU OLIKA BESLUTSDOKUMENT:
15/4 Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework, med vision, mission och mål.
15/5 Övervakningsramverk för global uppföljning.
15/6 Mekanismer för nationell planering, övervakning och rapportering.
15/7 Resursmobilisering.
15/8 Kapacitetsuppbyggnad och tekniskt/vetenskapligt samarbete.
15/9 Hantering av digital sekvensinformation.
15/13 Samarbete med andra konventioner och organisationer.
(15 är COP-numret, och de olika beslutsdokumenten numreras löpande)
LÄS MER:
Alla beslutsdokument från COP15 finns att läsa på CBD:s webbsidor: www.cbd.int/decisions