Vikingatida botanik, sillens betydelse, älg- och rådjursjakt, kristidsgrödor, fiskskinn som råvara, spånadsväxter, bomb- och mögelhundar, äggtäkt, barkbåtar och vasspipor, krukväxternas historia, skogens och torvens användning – allt detta och mycket mer skildras i Människan och naturen: etnobiologi i Sverige.
Boken utgör första delen av ett uppslagsverk om tre band. Volymen innehåller tematiska artiklar som skildrar hur människans nyttjat biologiska resurser, inte bara förr och nu, utan också vilka kan spela en roll i framtiden.
Genom att sammanställa vilken mångfald av växter och djur som har använts av människan visar man också att det finns praktiska skäl för att bevara den biologiska mångfalden. Även om en viss växt- eller djurart ännu inte har använts så finns det anledning att bevara den för framtida ändamål.
Redaktörer för volymen har varit Börge Pettersson, Ingvar Svanberg och Håkan Tunón. Uppslagsverket ansluter till Rio-konventionens skrivelser om traditionell naturresurshantering. Ytterligare två volymer är planerade till år 2003 respektive 2005.