När man går i naturen och stöter på ett stenröse eller en rad med stenar, börjar många fundera på vad som kan ha funnits där tidigare. Är stenhögen resterna av en jordkällare, en stenröjning efter en odling eller rent av en grav? Är stenraden vad som återstår efter en stengärdesgård eller kanske ena väggen på ett hus? Vi är vana att se sådana fornlämningar som kulturarv efter tidigare generationer. Men biologiskt kulturarv, det vill säga natur som berättar om människan, är minst lika intressant. Och om man börjar få upp ögonen för det så kryllar landskapet av historier. Allt från enskilda träd och arter, till hela landskap kan förmedla historier om människans närvaro.
Vad är biologiskt kulturarv?
Det biologiska kulturarvet är natur som berättar om kultur. Allt från en spärrgrenig ek, förekomster av gullviva eller en artrik dikesren har historier att berätta, om vi lär oss att tolka hur de formats av människan. Biologiskt kulturarv är:
”…ekosystem, naturtyper och arter som uppstått, utvecklats eller gynnats genom människans nyttjande av landskapet och vars långsiktiga fortlevnad och utveckling förutsätter eller påverkas positivt av brukande och skötsel”. (Riksantikvarieämbetet)
Biologiskt kulturarv är en del av biologisk mångfald. Biologisk mångfald beskriver allt levande, både det som formats av människan och det som är mer naturligt. Den del som har formats av människan och som kan bevaras genom fortsatt brukande och skötsel och utgör det biologiska kulturarvet. På motsvarande sätt är biologiskt kulturarv också en av flera delar av kulturarvet, vilket omfattar alla typer av spår efter tidigare generationer.
Att förstå biologiskt kulturarv
I princip speglar ett stycke natur vid ett visst tillfälle alltid det förflutna – frågan är bara hur långt tillbaks i tiden detta förflutna ligger och vilka förhållanden och händelser som har skapat det?
Eftersom allt biologiskt kulturarv har skapats genom en kombination av naturliga förutsättningar och människans nyttjande av naturen behöver man kombinera historisk kunskap och biologisk kunskap om hur naturen kan ha svarat på människans aktiviteter. Den biologiska kunskapen handlar exempelvis om vilka förhållanden som måste ha gällt för att en viss art ska kunna etableras och stanna kvar eller vilka processer och händelser som kan ha gett upphov till en viss trädstruktur. Den historiska kunskapen sträcker sig från det generella om den region man befinner sig i till det specifika för just den här byn, gården och enskilda platsen i terrängen.
Växterna berättar
Växter hör till de särskilt seglivade organismerna och spåren av tidigare hävd finns kvar förvånansvärt länge i kärlväxtfloran. Överallt där människor levt eller färdats har vi påverkat växtligheten, medvetet eller indirekt. Floran kan därför berätta mycket om människans historia, om vi lär oss att tolka artförekomster och vegetation. Växtlighet finns nästan överallt under den gröna årstiden och kan bli ett slags grundläggande språk för den som försöker förstå naturen.
Några exempel på biologiskt kulturarv i skog och öppet landskap